Laatste beslissingen vallen in voetbalcompetities

Hoogeveen - Op de laatste wedstrijddag vallen de laatste beslissingen in de reguliere voetbalcompetities. Elim, Hodo, Pesse en Hoogeveen zondag gaan voor het kampioenschap. Noordscheschut, SCN, VVAK en VCG gaan voor de nacompetitie om promotie.

Hollandscheveld, Nieuw Balinge en Zuidwolde hopen pd-wedstrijden voor handhaving te kunnen ontlopen. De spanning loopt op naar ongekende hoogte.

Zaterdag

1E: Noordscheschut heeft nog een kans om zich te plaatsen voor de nacompetitie, waarna promotie nog tot de mogelijkheden behoort. De ploeg kan de derde periode nog pakken, maar dan zal het Balk en HZVV moeten passeren. Wint HZVV de derde periode dan geeft de vierde plaats recht op de nacompetitie. Balk en Noordscheschut staan gelijk, dus de spanning zit er aardig op. Noordscheschut ontvangt nummer twee ON, dat al een periodetitel heeft. ON is een beetje van slag, want het verloor haar laatste twee thuiswedstrijden. In Groningen werd het 1-1 en nu heeft Noordscheschut winstkansen. Het moet winnen en dan mag het hopen op een misstap van Balk, zodat het nog om promotie kan strijden. Kampioen HZVV gaat op bezoek bij PKC ’83 dat nergens meer voor speelt. PKC ’83 kende een slechte periode met zes keer geen winst, maar in de laatste drie duels pakte het wel zeven punten. Het won van Winsum en Olde Veste, dus HZVV is gewaarschuwd. De kampioen gaat op jacht naar enkele records. Het is een onderlinge strijd tussen de topscorers Djababoe (23) en Stevens (22) van HZVV en Brian Inge (22) van PKC ’83. HZVV wil graag 68 punten pakken, want dat zou een record zijn.

2J: De Weide speelde zich zaterdag veilig door HFC ’15 te verslaan. Het kan vrijuit de strijd aangaan bij The Knickerbockers dat ook veilig is en achtste staat. De Groningers hebben twee punten minder dan De Weide. De studenten zijn niet echt op dreef, want in de derde periode wonnen de Groningers maar twee keer. In Hoogeveen werd het 2-2 en De Weide zal TKB graag onder zich willen houden.

3D: Voor Hollandscheveld wordt het nog een spannende zaterdag. De ploeg staat twaalfde en die plaats wil het verlaten. Het zal dus moeten winnen en BSVV zal moeten verliezen. Hollandscheveld ontvangt nummer acht Hardenberg ’85, dat niet op dreef is, want het verloor haar laatste drie duels. Hollandscheveld heeft geen andere keus dan te winnen, want het zit niet op pd-wedstrijden te wachten. Hoogeveen zit al in de nacompetitie en ontvangt nummer negen Avereest. Avereest is goed in vorm, want het won twee keer op rij. In Balkbrug won Hoogeveen met 0-5 en kan zich voorbereiden op de nacompetitie. ZZVV speelt nergens meer voor, maar mag de competitie afsluiten met een thuiswedstrijd tegen SVN ’69, dat pd-wedstrijden om handhaving moet spelen. SVN verloor haar laatste vijf duels. ZZVV hield Nieuwleusen knap op 3-3. ZZVV is favoriet. Elim kan kampioen worden als het thuis wint van hekkensluiter Bant. Elim en SVM hebben evenveel punten, maar Elim heeft een beter doelsaldo. Bant won nog maar twee keer en kreeg al 93 treffers tegen. Elim kan voor de tweede keer op rij kampioen worden. Dat mag toch niet meer mis gaan?

4E: Nieuw Balinge is druk doende om pd-wedstrijden voor handhaving te vermijden. Het zal van koploper CSVC moeten winnen, terwijl nummer negen SVBO van Tiendeveen moet verliezen. Dan eindigen beiden gelijk, maar Nieuw Balinge heeft een beter doelsaldo. CSVC gaat echter voor het kampioenschap, want bij winst heeft de ploeg de titel. Een lastige klus voor Nieuw Balinge. Tiendeveen is veilig en kan Nieuw Balinge helpen door SVBO te verslaan. SVBO heeft een punt nodig en zal waarschijnlijk niet vol op de aanval spelen. SCN moet vierde worden om de nacompetitie te kunnen halen. Het zal moeten winnen bij nummer zeven FDS. SCN moet winnen, dan mag het hopen dat nummer vijf SJS punten verspeelt, want die hijgt SCN in de nek. SCN heeft geen andere keus dan te winnen.

5F: In 5F is de spanning ook te snijden, want nummer twee VCG en nummer drie VVAK hopen de nacompetitie om promotie te kunnen bereiken. VVAK kan de tweede periode bij winst pakken. VCG heeft genoeg aan een tweede plaats. VVAK krijgt nummer vijf NKVV op bezoek. NKVV is goed bezig, want het won haar laatste vier duels. VVAK wil ook revanche voor de 4-1 nederlaag in Dalerpeel. VCG gaat op bezoek bij nummer acht FC Assen. FC Assen heeft haar laatste zes duels niet gewonnen. In Geesbrug won VCG met 6-1. Ook nu zou VCG geen fout mogen maken, zodat het voor promotie kan gaan.

Zondag

Hoofdklasse A: Hoogeveen gaat op bezoek bij Alcides in Meppel. Hoogeveen kan kampioen worden, maar dan zal het zelf moeten winnen, terwijl koploper DEM moet verliezen van Achilles 1894. Eindigen beide ploegen gelijk dan telt het doelsaldo en dat heeft DEM nu nog beter dan Hoogeveen. Alcides won vier van de laatste zeven duels en staat zesde. De ploeg speelt nergens meer voor. Het verloor zondag verrassend van Achilles 1894 dat haar laatste wedstrijd in haar bestaan speelt. Hoogeveen hoopt op een stunt van de Assenaren, want bij winst op Alcides en een nederlaag van DEM is Hoogeveen kampioen en promoveert het naar de derde divisie. Op de Drentse derby zit dan ook voldoende spanning.

2L: Zuidwolde speelt ook de wedstrijd van de waarheid. Het staat op een veilige elfde plaats, maar nummer twaalf FC Assen heeft maar een punt minder. Zuidwolde krijgt nummer twee Lemelerveld op bezoek. De gasten hebben al een periode en kunnen vrijuit spelen. Zuidwolde zou bij een zege zich handhaven, maar bij elke andere uitslag is het afhankelijk van FC Assen. Lemelerveld is al tien keer op rij ongeslagen en won zeven van de laatste tien duels. Een lastig karwei dus voor Zuidwolde.

4E: De titelstrijd tussen Hodo en Pesse krijgt zondag haar climax. Hodo gaat aan kop en heeft twee punten meer dan nummer twee Pesse. Bij winst op nummer dertien DVC ’59 is Hodo weer terug in de derde klasse. DVC ’59 is al drie keer op rij ongeslagen en is dus goed in vorm. In Hollandscheveld had Hodo veel moeite en won nipt met 1-0. De vraag is of Hodo de zenuwen in bedwang kan houden, want normaal gesproken mag deze tegenstander geen probleem zijn. Pesse verspeelde zondag dure punten bij KSC. Pesse ontvangt nummer vijf OVC ’21. Pesse moet winnen en dan mag het hopen op een misstap van Hodo. Hodo heeft een beter doelsaldo. OVC ’21 heeft ook nog iets om voor te spelen al is de kans op de nacompetitie wel klein. In Ommen had Pesse veel moeite met OVC ’21. Pesse kan dan ook op een lastige wedstrijd rekenen. De enige kans op de titel is winst en daar zal het voor moeten gaan.