Maandaggevoel: Jeroen Bottema
Door Jeroen Bottema

Salawaku verdient een verbouwing

Voor dit maandaggevoel ga ik terug naar een donderdagavond een paar weken geleden. Ik stond op het punt om te gaan slapen toen mijn telefoon piepte. Mima Mailissa-Munster, de voorzitter van stichting Salawaku, appte dat de gemeenteraad de volgende dag kwam eten bij Salawaku. Of ik een fotograaf kon regelen en of ik zelf misschien zin had om een hapje mee te eten.

De fotograaf was zo geregeld en dat ik mee zou eten stond eigenlijk nooit buiten twijfel. Omdat ik al 18 jaar schaak bij Salawaku ken ik Mima vrij goed. Ze zet zich met hart en ziel in voor Salawaku en het welzijn van de Molukse gemeenschap in Hoogeveen.

Gemeenteraad was massaal aanwezig

Het diner was bedoeld om de banden met de gemeenteraad aan te halen en om de noodzaak van een verbouwing aan hen over te brengen. Het deed me goed om te zien dat bijna alle partijen en meer dan tien raadsleden aanwezig waren. Dat toont weer eens aan dat de gemeenteraad erg betrokken is met wat er in Hoogeveen speelt. De gammele keuken, een smal gangetje, de zware deuren. Allemaal niet meer van deze tijd. In de 18 jaar dat ik Salawaku elke week bezoek is er maar een keer iets aangepakt. De toiletblokken voor de mannen en de vrouwen zijn een jaar of 12 geleden verwisseld. De rest is nog precies hetzelfde als toen ik er in 2001 voor het eerst binnenstapte.

Een verbouwing is zeer gewenst, zo niet noodzakelijk. Zeker wanneer je er rekening mee houdt dat Salawaku veel voor ouderen doet. Want dat is veel. Zo komt er om de twee weken een groep ouderen gezellig eten. Hierbij worden leuke activiteiten ondernomen en krijgt men voorlichting over maatschappelijke thema’s. Hierbij zitten ook nog mensen van de eerste generatie Molukkers die hier kwamen. Vaak zijn dit breekbare oude vrouwen. Die verdienen een veilige omgeving. Maar er gebeurt meer bij Salawaku. Zo deed mijn vrouw er een week later mee aan een kookworkshop. Ze kwam na een gezellige avond thuis met lekker eten. Dat zeker! Maar er waren die avond een paar hindernissen. De stoppen vlogen er een aantal keren uit. Opnieuw een bewijs dat Salawaku hard toe is aan een grondige opknapbeurt.

Nu maar hopen dat het benodigde geld hiervoor gevonden kan worden.