Examenperikelen deel 6

Hoogeveen - De examens zijn bijna ten einde. Vier leerlingen van RSG Wolfsbos en Roelof van Echten College delen hun examenbelevenissen: Abel Mehertab, Tess Hoeksema, Aniek Terpstra en Ruben Vos.

Abel Mehertab (18 jaar) uit Zuidwolde, vmbo, RSG Wolfsbos, Harm Smeenge

Ook Abel kon gisteren een zucht van verlichting slaken, nadat hij zijn laatste examen achter de kiezen had. Hij sloot deze periode af met NASK (natuurkunde en scheikunde). Hij is er tevreden over. ‘Mijn examen NASK ging goed en ik was op tijd klaar. Ik vind het natuurkunde-onderdeel van dit vak het leukste. Ik vond de vragen waarbij je dingen moest uitrekenen best moeilijk. Ik heb alle examenvragen wel kunnen beantwoorden. Ik denk of eigenlijk hoop dat ik mijn examens ga halen.’ En wat nu? ‘Ik ga vandaag gewoon gamen (Fifa en Fortnite op de PlayStation) en chillen met vrienden’, zegt Abel.

 

Tess Hoeksema (17 jaar) uit Hoogeveen, vwo, Roelof van Echten College, Bentinckspark

‘Wiskunde A ging super goed maandag. Daar ben ik blij mee. Er waren maar een paar dingetjes die ik niet wist. Het was wel een beetje irritant dat sommige dingen niet helemaal goed af te lezen waren. Latijn had ik dinsdagochtend. Dit was een best pittig examen, maar nog steeds wel aardig te doen. Er waren een paar dingen waar ik en mijn klasgenoten echt van dachten: wat is dit? Maar op zich is het goed gegaan. Als allerlaatste had ik M&O. Bij het bespreken met klasgenoten waren we het er over eens: dit was het slechtste examen wat we ooit hadden gemaakt. Geen pretje om de examens mee af te sluiten.’

Aniek Terpstra (18 jaar) uit Noordscheschut, havo, RSG Wolfsbos, Groene Driehoek

‘Aardrijkskunde ging dinsdag goed voor mijn gevoel. Ik vond het een makkelijk examen. De vragen over globalisering waren gelukkig niet zo moeilijk, dus dat was fijn. De vragen over leefomgeving waren wel moeilijk. Die gingen over het stedelijke gebied van Utrecht, over de huizenbouw. Ik durf niet te zeggen of ik het gehaald heb. Dat zien we 12 juni. Ik heb geen onderwerpen gemist. Er waren een paar onderwerpen waarvan ik hoopte dat die er niet op zouden komen en gelukkig kwamen die niet in het examen voor. Ik denk dat ik moet herkansen op Frans of maatschappijwetenschappen.

Ruben Vos (16 jaar) uit Hoogeveen, vmbo, Roelof van Echten College, Voltastraat

Het zit er bijna op voor Ruben. Hij moet als enige van dit viertal donderdag nog een keer de examenzaal betreden. ‘Donderdag heb ik mijn Engels examen. Ik ben daar best gespannen voor omdat ik dat best lastig vind. Maar ik sta er wel goed voor. Het onderdeel Kijken en luisteren vind ik meestal het lastigst dus ik hoop dat dat het minste wordt gevraagd.’