Damclub HDC sluit mooi seizoen af

Hoogeveen - Damclub HDC heeft het seizoen 2018-2019 afgesloten. Daarmee komt de onderlinge competitie weer ten einde.

Dit seizoen had Zainal Palmans, kampioen van de afgelopen jaren, zware tegenstand van nieuweling Henk Grotenhuis ten Harkel.

Halverwege april kwam Zainal tegen Elzo de Vries niet verder dan remise en dat werd zijn Waterloo voor de eerste plaats. Grotenhuis ten Harkel werd de nieuwe kampioen en Zainal moest genoegen nemen met een tweede plek.

Maarten Wichgers haalde wederom de minimaal vereiste 15 partijen niet om voor de prijzen in aanmerking te komen. Nick Waterink wist, door Alexander Slot net voor te blijven, beslag te leggen op een derde plaats. Gerard Bruins kwam als vijfde uit de bus. Renco Oostindjer werd kampioen van de eerste klasse, maar eindigde in het algemeen klassement als zesde, nog voor de rest van de hoofdklassers. Jaap Hugen, overgekomen van damclub Holl’veld, debuteerde met een knappe tweede plaats in de eerste klasse. Ook voor hem geldt dat hij een reeks van hoofdklassers achter zich liet. Cor Darwinkel eindigde als derde in de eerste klasse.

Zonnetje

Op deze laatste avond van het seizoen werden eerst nog de jeugdleden Nicole de Vries en Roland Kreeft in het zonnetje gezet vanwege hun prestaties op landelijk niveau. De Vries werd Nederlands Kampioen bij de aspiranten meisjes en Kreeft werd Nederlands Kampioen bij de pupillen. Hij treedt hiermee in de voetsporen van Hans Thio (NK in 1989), Paul Thio (NK in 1991) en Nick Waterink (NK in 2012).

De beker werd dit jaar een prooi voor Gerard Bruins. Hij won onder meer van Nick Waterink en Gert Bosker en dat vormde de basis voor de rest van het bekeravontuur. Wel diende hij hierna te winnen van Jan Jonker en Lisa Scholtens en dat lukte hem.

Aan de Drentse viertallencompetitie namen 4 HDC-teams deel. HDC 1 wist wederom de titel in de wacht te slepen. HDC 2 werd 6e, HDC 3 8e en HDC 4 eindigde op een 12e plaats.

Het eerste tiental, MTB 1, leverde opnieuw een puike prestatie in de landelijke ereklasse. Elk jaar is het vechten om in deze topklasse te blijven en dat lukte dit seizoen wederom. In de eerste klasse wist MTB 2 zich ook te handhaven. Was het de vorige seizoenen zo dat de ervaren krachten de punten binnen harkten, het afgelopen seizoen waren het juist de jeugdspelers die zorgden voor de broodnodige punten. Voor het derde team was het wederom een leerschool voor de aankomende talenten.

Afgelopen maandag werd er na de prijsuitreiking, net als voorgaande seizoenen, quatre-mains gespeeld. In groep 1 was de eerste prijs voor het koppel J.E. de Vries/Strijker, in groep 2 voor het koppel Sosef/Sprakel en in groep 3 voor het koppel Lip/Darwinkel. Tweede prijzen waren voor de koppels Kortleven/Wichgers, Scholtens/Slot en Bosch/E. de Vries.