Kinderen maken in de klas kennis met de rechtspraak

Hoogeveen - De leerlingen van groep 8 van basisschool CBS De Morgenster traden vrijdag op als rechters, officieren van justitie en advocaten. Gekleed in echte toga’s speelden de kinderen drie zittingen tijdens een oefenrechtbank.

Het was de afsluiting van het project Advocaat voor de klas. Advocaat voor de klas is een project van de Orde van advocaten in samenwerking met de Junior Jurist Academie. Het project laat kinderen op een leuke manier kennismaken met het recht en de regels in Nederland.

Het project begon op Bevrijdingsdag

Het project begon op 5 mei met een workshop, verzorgd door de Junior Jurist Academie en Huib Scheper van Actio Advocaten uit Hoogeveen. Tijdens de workshop werd de kinderen uitgelegd waarom recht nodig is en hoe dat werkt. Waarom zijn er regels en wie maakt de regels? Uiteraard werd de stof aangevuld met anekdotes uit de praktijk. Huib Scheper: ‘Het is leuk om de kinderen op deze manier te leren over het recht en te zien hoe zij daar hun eigen ideeën over hebben.’ Na de workshop zijn de kinderen met juf Annelies Scheper en meester Rik Bouwmeester aan de slag gegaan met het tijdschrift Recht& Wet. Vrijdag was de oefenrechtbank.

Tijdens de drie zittingen voerden de advocaten goede argumenten aan om de verdachte vrij te pleiten of hun cliënte te behoeden voor ontslag, getuigen werden gehoord en de verdachte mocht het laatste woord voeren. De rechters kwamen met hun uitspraak met een soms zeer praktische inslag. Zo luidde het oordeel tegen de kale stewardess: ‘Als u een pruik op zet, dan hoeft u niet te worden ontslagen.’