Hoogeveen scoort slecht op aanvragen van EU-subsidies

Hoogeveen - Drenthe bungelt onderaan de ranglijst als het gaat om het gebruikmaken van Europese subsidies. Alleen Friesland doet het op dit gebied slechter. Binnen Drenthe weet Hoogeveen ook niet bijster goed van EU-subsidies gebruik te maken. Dat blijkt uit een analyse van adviesbureau ERAC op verzoek van de NOS.

Hoogeveen sleepte de afgelopen vijf jaar slechts 27 euro per inwoner aan Europese gelden in de wacht. Ter vergelijking, koploper Wageningen hengelde per inwoner 4779 euro binnen. Een aanzienlijk verschil.

Hoogeveen laat waarschijnlijk dus heel wat geld liggen. Maar buurgemeente De Wolden doet het nog beroerder. Daar werd slechts 18 euro per inwoner buitgemaakt. Het allerminst van de provincie. De gemeente in Drenthe die het best gebruik weet te maken van Europese subsiedieregelingen is Westerveld. Daar komt het subsidiebedrag uit op 339 euro per persoon.

Nederlands ontving tot nu 4,9 miljard euro aan subsidies voor projecten uit de Europese begroting 2014-2020. Dit kwam terecht bij zo'n 11.000 organisaties en leverde naar schatting 107.000 banen op.

Nederland betaalt op dit moment zo'n 7 miljard euro per jaar aan de EU, dat is ongeveer 400 euro netto per persoon.