Mies Weijns: ‘Bal ligt bij het RvEC en de gemeente’

Hoogeveen - De glaspanelen die op het laatste moment van de slopershamer zijn gered uit het voormalige Roelof van Echten Collega aan de Griendtsveenweg, kunnen gerepareerd worden. ‘Maar dat heeft alleen maar zin, wanneer deze ook een nieuwe plek kunnen krijgen in Hoogeveen’, stelt voormalig adjunctdirecteur van de Iemenhof Mies Weijns resoluut.

‘De bal ligt bij het RVeC en de gemeente. Zij waren verantwoordelijk voor deze kunst en hebben beide aangegeven dat er niets meer van waarde in het gebouw aanwezig was. Het zou hen sieren als zij de handschoen oppakken.’

Historisch belang

De glaspanelen, met een afbeelding van een lezend meisje en een naaiend meisje zijn volgens haar van historisch belang. Ze zijn gemaakt door Folkert Haanstra, docent van de Academie Minerva in Groningen voor de Iemenhof. Dit was de huishoudschool van de christelijke landbouworganisatie aan de Van Limburg Stirumstraat. ‘Deze school groeide als kool en al snel was het pand veel te klein’, herinnert Weijns zich. De school ging later op in het Morgenland en vervolgens in het RvEC. De glaspanelen verhuisden mee. Als het aan Weijns ligt krijgen de panelen alsnog een plek in Eduwiek van het RvEC aan de Voltastraat.

Bork

Weijns vermoedde dat de glaspanelen achter waren gebleven in het slooppand. Zij belde met slopersbedrijf Bork en legde de opzichter uit waar het om ging. Een afspraak werd gemaakt en toen de oud-directeur in het pand mocht komen kijken had Bork de glaskunst al van de muur gehaald en klaargezet.

Op zoek naar nieuwe plek

‘De glazen panelen zijn beschadigd, maar ze zijn tenminste bewaard. Meneer Krikken uit Pesse heeft ernaar gekeken en gezegd dat reparatie van de glaspanelen mogelijk is. Maar dan moeten de panelen wel ergens een plek krijgen, anders heeft reparatie geen zin.’