Kuipers opent science hub

Dwingeloo / Hoogeveen - Ruimtevaarder André Kuipers heeft vrijdag samen met zo’n 200 Dwingeler schoolkinderen de eerste Open Science Hub in Drenthe geopend.

In het vroegere gebouw van de bibliotheek aan de Brink gevestigde hub, kunnen belangstellenden bekijken welke ontdekkingen er zijn gedaan met de telescoop van Astron in Dwingeloo. Het thema van deze hub is: de Melkweg.

Bezoekers kunnen in de hub proefjes doen om zelf vast te stellen hoe de Melkweg in elkaar zit. ‘Het is tenslotte dankzij de Dwingeloo telescoop dat we onze plaats binnen ons sterrenstelsel kennen. Ook krijgen bezoekers een idee wat radiogolven nou eigenlijk zijn’, zo legt projectleider Daniëla Mikkers uit. De Open Science Hub besteedt veel aandacht aan wat radioastronomie is en waarom Nederland er een rijke geschiedenis in heeft. Astron en andere kennispartners willen onder meer met de hub de wereld van wetenschap en techniek dichter bij schoolkinderen en toeristen brengen.

Kindercollege

André Kuipers gaf vrijdag eerst een kindercollege voor de schoolkinderen van de Burg. W.A. Storkschool en De Fontein over zijn ruimte-ervaringen. Daarna was het tijd was voor de openingshandeling. Na een enthousiast openingswoord van burgemeester Rikus Jager, bekende Kuipers dat hij eigenlijk nog niet zoveel van radioastronomie weet. Gelukkig kreeg hij hulp van twee handige kinderen die samen met hem, en met wat aanwijzingen van Astron adjunct directeur Marco de Vos, de telescoop middels een bijzondere verbinding wisten te richten op het melkwegstelsel Dwingeloo 1. Daar is vervolgens een foto van alle kinderen op de Brink heen gestuurd om te laten weten dat de Open Science Hub ‘De Melkweg’ in Dwingeloo op Aarde vanaf nu is geopend. In principe duurt het 10 miljoen jaar voordat het bericht daar aan komt, maar wie weet wat er onderweg gebeurt, want de kinderen hebben erg hun best gedaan om op te vallen.

Educatie

Westerveld heeft geïnvesteerd in de verbouwing van het pand aan de Brink en is blij met de ontwikkeling naar aanleiding van het initiatief van Astron om een Open Science Hub te openen in het centrum van het dorp. Verwacht wordt dat deze educatieve binnenactiviteit naast de lokale en regionale schoolgaande jeugd ook uitermate interessant is voor de vele toeristen die de regio aandoen. Rabobank Het Drentse Land steunt het initiatief van harte en heeft voor een financiële ondersteuning gezorgd. Vooral het feit dat het naast de publieke, educatieve functie ook bijdraagt aan de ontwikkeling van lokale ondernemers is een bepalende factor geweest in de toekenning. Ook het ondernemersfonds Westerveld steunt dit initiatief van harte met een financiële bijdrage. Het is de bedoeling om op meerdere plaatsen in Drenthe hubs op te zetten. Naast Dwingeloo zijn er plannen voor hubs in Exloo, Hoogeveen en Westerbork.