Scandinavisch avontuur in Grote Kerk

Hoogeveen - Het Groninger Mozart Ensemble (GME) neemt de bezoekers van de Grote Kerk op 25 mei tijdens de voorjaarsconcert in De Grote KErk mee op een avontuur door Scandinavië. GME in Hoogeveen en Haren

‘Dit voorjaar bestaat ons programma geheel uit muziek van Scandinavische componisten’, vertelt dirigent Joël Smits. Op het programma staan: Symfonie Rhapsodie, Carl August Nielsen (Orkest), Peer Gynt-suite I, Edvard Grieg (orkest), Celloconcert in D minor, Emil Hartmann (orkest en) solist, Falou Lansink, Frühlingsbotschaft, Niels W. Gade (koor en orkest), Väinön Virsi (opus 110), Maan Virsi, Jean Sibelius Maan Virsi (koor en orkest) en Paaske-kantate openingskoor en halleluja, Christoph Ernst Friedrich Weyse (koor en orkest)

‘Deze bekende en minder bekende componisten maakten prachtige muziek die zowel aansluit bij Europese muziektradities als een heel eigen Scandinavisch karakter heeft. Het is een gezelschap componisten uit een ook al weer boeiende tijd, waarin het verlangen naar rust en vrede in de Scandinavische oorden werd verklankt met daarbij een flinke vleug romantiek met ook sferen van lente en nieuwe hoop. De muziek past bij het voorjaar, de ontluikende natuur.

'Enorm leuke uitdaging'

Het Celloconcert in D minor componeerde Hartmann rond 1879. De jonge soliste Falou Lansink vertelt hierover het volgende: ‘Het is een enorm leuke uitdaging om dit werk te vertolken. Ik vind het zelf altijd heel leuk om onbekende parels te ontdekken. En dit is er zeker een! Het heeft alles wat het moet hebben: virtuositeit, mooie melodieën en knallende hoogtepunten’.

Het GME speelt van Nielsen zijn Symfonie Rhapsodie, dat hij in 1888 componeerde op 23-jarige leeftijd. Dit romantische stuk zou een onderdeel worden van een groter werk. Nielsen heeft dit werk om onduidelijke redenen nooit voltooid of tijdens zijn leven gepubliceerd.

Wij spelen de Peer Gynt-suite uit 1888. Deze schreef Grieg aanvankelijk voor het drama Peer Gynt, geschreven door zijn vriend, de toneelschrijver Henrik Ibsen. Het werk behoort ongetwijfeld tot de populairste muziek van Edvard Grieg. De Peer Gynt-suites zijn geïnspireerd door de Noorse cultuur met haar 19 de eeuwse lyrische romantische inslag.

1975

Het Groninger Mozart Ensemble (GME) is in 1975 opgericht en inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig vierstemming koor en symfonieorkest, met samen ongeveer 100 leden. Zaterdag 25 mei, 20.15 uur Grote Kerkstraat 40, Hoogeveen

www.groningermozartensemble.nl.