'Kans voor de Veenkoloniën' krijgt 5,6 miljoen euro

Coevorden / regio - De derde fase van ‘Kans voor de Veenkoloniën’ is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gehonoreerd met 5,6 miljoen euro. In gezondheidscentrum De Veltstroom in Coevorden werd daarover vrijdagochtend uitleg gegeven.

De ambitie van ‘Kans voor de Veenkoloniën’ is om een verschil te maken op het gebied van iedereen die woont, werkt en leeft in de Veenkoloniën. Daarbij horen ook de gemeenten Coevorden en Emmen, evenals onder meer Borger-Odoorn en Hoogeveen en gemeenten in Groningen. Doel is om de betrokkenheid van de bewoners te vergroten. De activiteiten zijn in 2015 van start gegaan en duren tot 2023.

Karin Kalverboer, directeur Zorginnovatie Forum, gaf uitleg. “De afgelopen periode is sterk ingezet op factoren die de gezondheid beïnvloeden, zoals armoede, laaggeletterdheid, inwonersparticipatie, ondersteuning van jongeren, eenzaamheid en het verbeteren van leefstijl en geboortezorg.” Diverse thema’s zijn reeds onderdeel van de gemeenten.

Wethouder Joop Brink van de gemeente Coevorden: “Het gaat om het gezonder maken van mensen en die ontwikkelingen moeten worden geborgd. Alles wat je met preventie bespaart, kun je weer op andere fronten inzetten.”

In de derde en laatste fase van ‘Kans voor de Veenkoloniën’ is de focus gericht op jeugd, de leefomgeving, deelname aan de maatschappij en inwonersparticipatie. Joke Bakker uit Emmen is voorzitter van de bewonersraad van ‘Kans voor de Veenkoloniën, wees met name op dit laatste aspect.

Belangrijk is het beteugelen van de zorgkosten. In deze regio wordt ongeveer 115 miljoen euro per jaar extra aan zorgkosten uitgegeven.