'Grijp deze kans met beide handen aan'

Hoogeveen - Een 34-jarige man uit Hoogeveen is door de politierechter in Assen veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en een gevangenisstraf van 100 dagen, waarvan 87 dagen voorwaardelijk. De man werd in februari op heterdaad betrapt tijdens een inbraak in een woning in Fluitenberg.

Een oplettende buurtbewoner wist dat zijn buurman die ochtend niet thuis was, maar zag toch beweging in zijn huis. De politie kon de Hoogevener ter plekke aanhouden. De man is gokverslaafd en was die nacht tijdens het gokken geld verloren. Dit wilde hij terugverdienen voordat hij naar huis ging. 'Voor iemand met een veelplegersstatus hebben we u lang niet gezien', zei de officier van justitie tijdens de behandeling van de zaak tegen de man. 'Maar de hardnekkige verslaving heeft toch van u gewonnen.'

‘Met de rug tegen de muur’

'Ik heb mezelf diep in de nesten gewerkt', vertelde de Hoogevener in de rechtbank. 'Ik kan het niet goedpraten, want het is fout. Ik stond met mijn rug tegen de muur, maar daar hebben die mensen natuurlijk geen boodschap aan.' De man heeft werk en een gezin. Daarnaast volgt hij een behandeling voor zijn verslaving.

Naast de inbraak, stond de man ook terecht voor het vernielen van een ruit van een ophoudkamer in het politiebureau in Hoogeveen en een inbraak in een bedrijfspand in zijn woonplaats. In de rechtbank bekende de man de vernieling te hebben gepleegd, maar hij ontkent betrokken te zijn geweest bij de inbraak in het bedrijfspand. De rechter sprak hem hiervan vrij wegens gebrek aan bewijs.

‘Blijven niet vriendelijk en meelevend’

Van de 120 uur werkstraf, is 60 uur voorwaardelijk. De 13 dagen gevangenisstraf heeft de man al in voorarrest doorgebracht. Aan de andere 87 dagen zit een proeftijd van twee jaar gekoppeld. Ook staat er nog een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden open vanuit een eerdere veroordeling. Hiervan werd de proeftijd verlengd. 'Er staat heel veel op het spel en we blijven niet vriendelijk en meelevend. Grijp daarom deze kans met beide handen aan', gaf de rechter de man mee.