Echtpaar Dijkhuis is 60 jaar getrouwd

Hoogeveen - Wiebe Dijkhuis (vandaag 82) en Bertha Dijkhuis-van der Weide (83) waren gisteren 60 jaar getrouwd. Wiebe en Bertha ontmoetten elkaar regelmatig aan De Rieg in Hollandscheveld waar alle vrijgezelle jongeren gingen wandelen. Wiebe liet zijn oog op Bertha vallen, maar er moest nog veel gewandeld worden voordat zij zich gewonnen gaf en de eerste zoen plaatsvond.

Op 14 mei 1959 was hun grote dag en gingen ze trouwen. Ze betrokken in een klein huisje achter op het Oostopgaande. Ze woonden daar vrij aan het kanaal waar je met de fiets over een plankje moest om aan de overkant te komen. Ze kregen daar hun oudste dochter Tineke. Wiebe moest op de fiets naar Philips in Hoogeveen en dat was pittig in die tijd omdat de wegen slecht waren.

Dat was de reden dat ze na twee jaar in Hoogeveen gingen wonen in een nieuwe flat met douche en drie slaapkamers. Een grote rijkdom voor die tijd. Ze moesten erg wennen aan het wonen in de flat, maar daar kwam hun tweede kind Pieter erbij, waar Bertha de handen meer dan vol aan had. Vier jaar later werd het gezin voltooid met dochter Aletta. De kinderen hadden een heerlijke jeugd in de Hortensiastraat waar altijd buiten gespeeld werd in het park.

Aardappels

De flat werd te klein en er werd verhuisd naar een eengezinswoning. Een mooi huis met veel ruimte en een tuin. Wiebe zijn passie kwam weer tevoorschijn, hij plantte aardappelen in de voortuin. De buurvrouw was hier iets minder blij mee, maar het was goed voor de grond dus gebeurde het. Hierna kreeg Wiebe een moestuin en kon daar lekker in de tuin bezig. De tuin is zijn passie gebleven, dat heeft hij tot op hoge leeftijd volgehouden.

Op vakantie ging de familie niet, maar op zondag op de fiets naar Nieuwlande was een hoogtepunt. ‘We fietsen door het bos en bij de dikke boom was er pauze en kregen we een snoepje’, vertelt een van de dochters. ‘Ook waren we veel te vinden in het zwembad bij de zomerdag. Heerlijk ravotten in het water.’

Het echtpaar kreeg vijf kleinkinderen en daar genieten ze volop van. Bij oma in het bad was voor de kinderen grote pret. Inmiddels is er een achterkleinzoon geboren waar ze ook enorm van genieten.

Vorig jaar zijn Wiebe en Bertha verhuisd naar De Vecht waar ze met plezier wonen.