Noordelijk kampioenschap mennen in Zuidwolde

Zuidwolde - Buurtschap Steenbergen in Zuidwolde is van 24 tot en met 26 mei weer het decor van de samengestelde menwedstrijd. Dit jaar is Menvereniging Zuidwolde tevens weer gastheer van de noordelijke titelstrijd, die jaarlijks rouleert tussen de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

In deze titelstrijd zijn startbewijzen te verdienen voor het landelijk menkampioenschap tijdens de Hippiade in Ermelo. Met negentig deelnemers is de wedstrijd inmiddels volgeboekt. ‘We hebben er vorig jaar een keer honderd gehad, maar dat was net iets teveel. We moeten ook rekening houden met de vrijwilligers, met zoveel deelnemers loopt het programma aardig uit. Het worden dan wel heel lange dagen’, zegt Jaap Krikken namens de organisatie.

Door gebleken succes wordt het weekend ook dit jaar op vrijdag om 18.00 uur afgetrapt met een Ride & Run, door Maaike Buning georganiseerd, waarbij hardlopers en paarden samen een parcours af moeten leggen. De keuze in 2016, met dank aan de strijd om de Middenveldbokaal, om andere sporten aan het programma toe te voegen, bleek aan te slaan. Vorig jaar kwamen zelfs zoveel mountainbikers aan de start voor een wedstrijd op het menterrein, dat nu gekozen is voor wat meer rust. ‘’s Morgens is er een clinic voor basisschooljeugd, in de middag wordt door vijftig MTB’ers een oefenparcours gereden. De organisatie is in handen van MTB-vereniging Zuidwolde. ‘De MTB-wedstrijd is aan zijn eigen succes ten onder gegaan, de toestroom was wat te groot’, zegt Krikken hierover.

Hoofdmoot

Hoofdmoot is uiteraard de samengestelde menwedstrijd, met ook dit jaar weer deelname vanuit het hele land. ‘Zelfs vanuit de Achterhoek, waar concurrerende wedstrijden zijn. De menners vinden Zuidwolde een leuke wedstrijd op een bijzondere locatie, die bovendien goed georganiseerd is’, vertelt Krikken. ‘We hebben natuurlijk al dertig jaar ervaring.’

De wedstrijd begint zaterdag om 9.00 uur met de dressuur- en vaardigheid en gaat een dag later verder met de marathon, waar voor het publiek spectaculaire acties te zien zijn. Voor het publiek is de zondag een echt kijkfeest, omdat de proeven allemaal op een compact gebied plaatsvinden en dus goed te volgen zijn. Op zaterdag is alles zo georganiseerd, dat de paarden en de fietsers elkaar niet in het vaarwater zitten. ‘De dressuur van de menners is aan de andere kant van De Stuw, ze kruisen elkaar ook niet. Dat is zondag met het publiek hetzelfde’, weet Krikken.

Ook aan het randgebeuren is gedacht, met een attractief en goed gevuld strodorp vol ondernemers. ‘Op zaterdag hebben we daar ook de vrijwilligersavond, waar niet alleen de honderd vrijwilligers bedankt worden, maar ook sponsors en landeigenaren. Zonder hen geen samengestelde menwedstrijd’, zegt Krikken veelbetekenend.

Programma

Het programma begint vrijdag 24 mei om 18.00 uur met de Ride & Run, die duurt tot ongeveer 20.30 uur. Zaterdag komen de eerste menners om 9.00 uur op het parcours voor de dressuur- en vaardigheidsproeven. Om 14.30 uur zijn de mountainbikeactiviteiten. Zondag begint de menmarathon om 9.00 uur, om 17.00 uur is de prijsuitreiking. Publiek heeft gratis toegang.