Toonkunstkoor Hoogeveen geeft voorjaarsconcert

Hoogeveen - Toonkunstkoor Hoogeveen, dat al tachtig jaar bestaat, geeft op zaterdag 18 mei een voorjaarsconcert in de Hoofdstraatkerk in Hoogeveen. Onder leiding van dirigent Tjalling Wijnstra zingt het koor stukken van de componisten Brahms, Haydn, Dvorak, Gjeilo, Whitacre en Mozart. Het thema van het voorjaarsconcert is het voorjaar en de schoonheid van de natuur.

Aan het voorjaarsconcert van Toonkunstkoor Hoogeveen wordt medewerking verleend door blaasquintet Nootzaak. Het koor wordt begeleid aan de vleugel door Wim Oostenbrink. ‘De muziek is origineel geschreven voor koor en piano,’ zegt dirigent Tjalling Wijnstra. Een deel van het voorjaarsconcert bestaat uit de vertolking van de mis in D van de Tsjechische componist Dvorak. ‘Daaruit spreekt de landschappelijke kleur van het Boheemse landschap in het voorjaar.’ Van Brahms zingt het koor Waldesnacht. Het koor zingt twee stukken van Gjeilo waarin de schoonheid van een roos wordt bezongen.

Filmisch

Van Whitacre wordt een slaaplied voor de zeehond ten gehore gebracht. ‘Dat is een filmisch stuk. Het zijn natuurbeelden vanaf de 18e eeuw tot nu,’ zegt Wijnstra. Het blaasquintet, dat bestaat uit musici uit centraal Nederland, speelt een stuk van Mozart. Toonkunstkoor is al een half jaar bezig met de voorbereiding van het concert. ‘De stukken zijn niet extreem moeilijk in te studeren, maar we zijn er wel hard mee bezig geweest. Je wordt er echt blij van. Ons concert is eigenlijk een natuurschildering door een aantal eeuwen heen,’ zegt Tjalling Wijnstra poëtisch. Het voorjaarsconcert begint op zaterdag 18 mei om 20.00 uur in de Hoofdstraatkerk in Hoogeveen.

Bijdrage cultureel aanbod

Toonkunstkoor Hoogeveen biedt liefhebbers van de klassieke zangkunst in Hoogeveen en omgeving de gelegenheid om grotere werken uit de muziekgeschiedenis in te studeren en uit te voeren. Hiermee wil het koor tevens een bijdrage leveren aan het culturele aanbod op het gebied van klassieke muziek in Hoogeveen. Het repertoire bestaat uit grotere koorwerken, oratoria en missen, die met professionele solisten en orkest worden uitgevoerd. Toonkunstkoor Hoogeveen is opgericht in december 1938. In december 2013 is het koor ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum onderscheiden met de Koninklijke Erepenning.