Inloopavond over 'Waterstofwijk Hoogeveen'

Hoogeveen - De Gemeente Hoogeveen houdt op 14 mei van 19.30 tot 21.30 uur in Paviljoen Nijstad een inloopavond over de Waterstofwijk Hoogeveen.

Tijdens de inloopavond worden de bewoners van de wijk Erflanden en geïnteresseerden voor Nijstad-Oost geinformeerd over de plannen voor het verduurzamen van de toekomstige woningen van Nijstad-Oost en de bestaande woningen van Erflanden.

Het idee is om groene waterstof te gebruiken voor het verwarmen van de woningen. Dit idee wordt momenteel uitgewerkt in een project. Het plan is op zichzelf eenvoudig: circa 100 te bouwen woningen in Nijstad-Oost zullen worden voorzien van een waterstof CV-ketel en de aanvoer van waterstof gaat gewoon via een leiding die ook wordt toegepast voor aardgas. De bouw van deze wijk is gepland in 2020.

Stap maken naar Erflanden

Na het opdoen van ervaring met de waterstof CV-ketel in Nijstad-Oost is het plan de stap te maken om ook de woningen van Erflanden te verduurzamen met groene waterstof. Dit gebeurt, aldus de gemeente, in nauw overleg met de inwoners van Erflanden. Het bestaande aardgasleidingnetwerk gaat waterstofgas in plaats van aardgas vervoeren. Het waterstofgas wordt geproduceerd met duurzaam opgewekte elektriciteit. In de huizen worden de bestaande CV-ketels vervangen door waterstof CV-ketels. Die werken hetzelfde en zien er hetzelfde uit als de huidige CV-ketel.

Het gaat nu nog om plannen. Er is nog geen definitief besluit genomen. Als de plannen doorgaan, gaan de eerste woningen in Erflanden naar verwachting in 2022 over op een waterstof CV-ketel.

De inloopavond wordt georganiseerd samen met de partijen die betrokken zijn bij het maken van de plannen. De gemeente wil graag de reacties van direct betrokkenen leren kennen op de plannen ‘Waterstofwijk Hoogeveen’. De avond biedt alle ruimte voor vragen en gesprek.