Death metalfestival Graveland keert terug

Hoogeveen - Metalfestival Graveland is terug in de openlucht van Hollandscheveld. Vorig jaar ging het festival niet door omdat Maxx Sports and Events verkocht werd. Toen moest de organisatie op zoek naar een nieuwe locatie en dat is Schoonhoven geworden. Het is dus weer een openluchtfestival, net als in het begin.

‘We zijn al drie keer verhuisd. Op het terrein van Plan Schoonhoven zijn genoeg doorgroeimogelijkheden’, zegt organisator Ronnie Fidom uit Hoogeveen.

Zaterdag 11 mei staan tussen 12.00 en 24.00 uur optredens gepland van twaalf bands. De line-up varieert van heavy metal tot death metal. Afsluiter en headliner van deze dag is de Zweedse metalband Marduk. De oprichter van de band Morgan Steinmeyer Håkansson wilde de meest godslasterlijke en satanische band ooit oprichten. Andere bands zijn: Dead Congregation (Griekenland), Entombed A.D. (Zweden), Immolation (VS), Entrapment, The Crown (Zweden), Horrendous (VS), Krypts (Finland), Jupiterean (Brazilië), Lik (Zweden), Dead will walk en Lucifericon.

Twaalf bands

Ronnie Fidom startte bijna twee jaar geleden met het vastleggen van de bands voor het festival. ‘Vroeger heb ik voor Tinck ook bands geboekt, ik weet hoe ik de bands kan bereiken. Er komen twaalf bands uit binnen- en buitenland naar Hollandscheveld, zoals Immolation uit de Verenigde Staten, Lik uit Zweden en Entrapment uit Hoogeveen. Voor hen is het de laatste keer, want de band stopt er mee.’

De organisatie hoopt op zeshonderd tot duizend bezoekers. Vorige editie waren dit er zeshonderd. ‘Mijn doel is dat Graveland een gesettelde naam wordt en dat de mensen blindelings naar het festival gaan, omdat ze weten dat het goed is.’

Zaterdag zijn er zo’n zestig vrijwilligers op de been om alles in goede banen te leiden.

www.graveland-fest.com