Moeder Sharleyne vrijgesproken van mishandeling

Hoogeveen De 39-jarige Heleen J. is vrijgesproken van het mishandelen van een vrouw in haar toenmalige woonplaats Hoogeveen, drie jaar geleden. ‘Het politiedossier rammelt en wettig en overtuigend bewijs ontbreekt’, aldus de politierechter in Leeuwarden vrijdag.

Het is zondagavond 19 juni 2016 als J. met de fiets een voormalige buurman opzoekt in Hoogeveen. De man is inmiddels verhuisd, maar zij heeft nog kleding van de man die ze hem wil terugbezorgen. In de tuin van de man komt het tot een handgemeen tussen de verdachte en het slachtoffer, een vriendin van de voormalige buurman. ‘Het was een hele indrukwekkende tijd voor de verdachte’, aldus de officier van justitie.

Heleen J. is de moeder van Sharleyne. Het 8-jarige meisje werd in juni 2015 dood gevonden onderaan flat De Arend in Hoogeveen. Het Openbaar Ministerie (OM) is ervan overtuigd dat J. het kind van de tiende verdieping naar beneden heeft gegooid, maar de rechtbank in Assen sprak haar vorig jaar vrij. Het OM, dat tien jaar gevangenisstraf eiste, ging in hoger beroep.

De politierechter in Leeuwarden boog zich vrijdag over de mishandeling. De zaak zou twee maanden geleden in Assen worden behandeld. Die zitting ging niet door, omdat de advocaat van J. verhinderd was.

Geen straf

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zou J. het slachtoffer hebben gestompt, getrapt en in het gezicht gekrabd. De officier van justitie vroeg zelf aan de rechter om Heleen J. niet te straffen: ‘Ik heb er helemaal geen verhaal bij waarom het drie jaar geduurd heeft, daarom vind ik dat er geen straf moet worden opgelegd.’

Heleen J. spreekt de beschuldigingen tegen: ‘Nee, het klopt niet. Ik heb niemand mishandeld. Toen ik die tuin in liep, stond die vrouw al binnen een paar seconden te schreeuwen. Moordenaar, moordenaar. Daarna ben ik met fiets en al de tuin uit gezet en ben ik weggegaan.’

Blauwe plekken

In het politiedossier staat een ander verhaal. Het slachtoffer vertelt dat J. onder invloed van drank verhaal kwam halen bij de buurman, om iets wat hij gezegd had. ‘Mijn intentie was om de boel te sussen, omdat ik niet wilde dat het uit de hand zou lopen’, aldus de verklaring van het slachtoffer. Heleen J. zou zich hebben losgerukt en het slachtoffer te lijf zijn gegaan, met blauwe plekken en striemen tot gevolg.

Advocaat Paul van Jaarsveld veegde de vloer aan met het dossier van het OM, dat volgens hem van geen kant klopt. De rechter was het in grote lijnen met de raadsman eens. Heleen J. houdt een vervelend gevoel aan de zaak over, vertelt ze aan de rechter. ‘Ik vind het raar dat ik twee keer in elkaar geslagen ben, waar veel getuigen bij waren. Daar wordt niets mee gedaan. Dat tast mijn rechtsgevoel aan.’