Ontmoet de molenaar

Hoogeveen - Aan de Van Echtenstraat in Hoogeveen staat korenmolen De Zwaluw. Zaterdag tijdens de eerste dag van het nationale molenweekend is deze Hoogeveense molen van 10.00 tot 16.00 uur open voor het publiek.

Evenals vorig jaar is het thema: 'Ontmoet de molenaar!'. Want molens leer je pas goed kennen, als je met molenaars praat. In de provincie Drenthe doen zo’n 30 molens mee. Voor kinderen is gratis een molenbouwplaat op te halen.

Korenmolen de Zwaluw is in 1787 gebouwd aan het Krakeel, de huidige Van Echtenstraat. In zijn huidige vorm stamt de molen uit 1834. Vanaf 1787 is de molen door verschillende molenaars bemalen en beheerd. De bekendsten zijn natuurlijk de families Steenbergen, Robaard en Thomas. Tot aan de tweede wereldoorlog was de molen volop in bedrijf.

Daarna kwam het molenaarsbedrijf langzaamaan tot stilstand en werd de molen uiteindelijk aan de gemeente verkocht. De molen huisvestte ondermeer een gallerie, een pottenbakkerij en als laatste een fotograaf. Sinds de restauratie van 1980 wordt de molen draaiende gehouden door molenaars die aangesloten zijn bij het Gilde van Vrijwillige molenaars. Onderin de molen is een winkeltje gevestigd waar diverse meel- en graanproducten verkrijgbaar zijn.

Ook de Meule van Wassens in Zuidwolde is zaterdag geopend van publiek van 10.00 tot 16.00 uur.