Dingshof en Van Eck winnen

Hoogeveen - Bij het Internationales Schwimmfest SG Ruhr is het ZPC Hoogeveen gelukt om zowel bij de dames als de heren de verenigingsprijs van 250 euro te winnen.

Met zes dames en acht heren was de club met een kleine groep naar Bochum afgereisd om daar deel te nemen aan een wedstrijd in een 50-meterbad. Dit was nodig om te wennen en eventueel nog wat limieten erbij te gaan halen voor deelname aan de Nederlandse kampioenschappen in juni. Er werden veel medailles behaald: 11x goud, 33x zilver en 12x brons.

Daarnaast werd er persoonlijk nog 400 euro bij elkaar gezwommen en nam de club beide verenigingsprijzen mee naar huis.

Bij de dames waren hiervoor Alinda Dingshof, Mirthe Schenkel, Wiktoria Redzimska, Charlotte Wilbers, Dominique Dingshof en Charley Blide verantwoordelijk.

Bij de heren waren het Niels van Eck, Darryl Lubbinge, Maik Huser, Owen Peeks, Coen de Lang, Mac Peeks, Olivier Wilbers en Tiamo van der Veen die veel punten bij elkaar sprokkelden en zo de grote beker en het prijzengeld meenamen.

In de ochtend waren het de series die werden gezwommen met daarna op zaterdagmiddag de Arena-finale en op zondagmiddag de finales van de 50m. De finales van de Arena-meet gingen over 50m en daar waren het de beste acht zwemmers over drie programmanummers van de morgen die mochten starten.

Hier gaat dan een puntensysteem op los die bepaalt welke acht er mogen starten. Die acht gaan vier keer 50m zwemmen waarbij steeds de laatste twee afvallen zodat er twee overblijven, die gaan strijden voor de winst.

Handdoek en bidon

Bij het startblok krijgen de zwemmers door middel van loting te horen welke slag er gezwommen gaat worden zodat iedereen de kans heeft om te winnen. Bij deze finale mocht Charlotte Wilbers starten en zij overleefde twee rondes, de 50m vlinderslag en de 50m rugslag, maar werd vierde op de 50m vrije slag. Zij zwom wel in de leeftijd met een jaar oudere meisjes. Het was dus een heel goede prestatie. Wiktoria Redzimska werd na drie rondes derde.

Olivier Wilbers, die als jongste mocht starten met jongens die drie jaar ouder waren, moest in de eerste ronde bij de 50m schoolslag al afhaken. Dat was niet verwonderlijk als je alleen al het verschil in postuur zag.

Maik Huser viel in ronde twee af en werd vijfde, wat ook het geval was bij Coen de Lang, die bij de heren meedeed en daar zesde werd.

Alinda Dingshof en Niels van Eck overleefden beiden alle vier de rondes, maar voor beiden was de trekking van slagen niet ideaal. Zo begon Alinda met haar beste slag de vlinder en daarna haar tweede beste slag de rugcrawl, die ze beide met gemak overleefden. Daarna kwam de slechtste slag, de schoolslag, maar de andere zwemsters waren ook niet goed in de schoolslag, zodat ze deze doorkwam en bij de borstcrawl om de titel mocht strijden. Dit lukte.

Niels van Eck begon maar met zes heren, waar ook Huser en De Lang bijhoorden, omdat de rest had afgezegd, met zijn beste slag: borstcrawl. Hij hoefde niet voluit te zwemmen omdat er niemand af ging vallen.

Rugcrawl

Daarna overleefde hij de vlinder- en schoolslag en moest op zijn slechtste slag, de rugcrawl, gaan strijden om de titel. Gelukkig kon zijn tegenstander nog minder rugcrawl dan hij en won Van Eck de finale.

Bij de zondag waren het in de ochtend de series van de 50m en in de namiddag de finales hiervan. Ook daarin presteerden de ZPC-zwemmers uitstekend en werden vele medailles binnengehaald.