Jan en Bea Jungmann 60 jaar getrouwd: ‘Als ik het over mocht doen, deed ik het zo weer’

Hoogeveen - Zestig jaar delen Jan Jungmann (82) en Bea Jungmann (83) lief en leed. Zondag vierden zij hun diamanten huwelijksdag. ‘We hebben in die jaren heel wat beleefd’, vertelt Jan. ‘Maar we blijven lachen. Wij zijn positief ingesteld. Als ik het over mocht doen, deed ik het zo weer’, zegt hij resoluut.

‘Ik heb een schat van een vrouw. Ze is lief voor iedereen. We zijn toch op de wereld om elkaar te helpen?’

Schone lucht van Drenthe

Het leven van Bea en Jan ging niet over rozen. Vooral op lichamelijk gebied gebeurde er veel. Zo verhuisden zij begin jaren zeventig vanuit het westen van het land naar Hoogeveen vanwege hun (enige) dochter die aan astma leed. De schone lucht van deed haar goed. ‘Van de ene op de andere dag hoestte en nieste zij niet meer.’ Ze gingen wonen in Krakeel waar de vader van Jan hoofduitvoerder bij de bouw van woningen in Krakeel.

In Hoogeveen ging Jan aan de slag in de Betoncentrale. ‘Als elektromonteur ging ik aan de slag met de automatisering. Ik heb er alles aan de gang gekregen’, herinnert hij zich lachend. ‘Ik was gauw uitgeschakeld.’ Bij een val van 8 meter hoogte liep de oud-Amsterdammer een dubbele schedelbasisfractuur op. Graag had hij nog halve dagen gewerkt, maar het mocht niet. Het tastte zijn humeur niet aan. En ook andere ziektes die volgden (zoals borstkanker bij Bea en hartklachten bij Jan) kreeg het paar er niet onder.

Meiden van thuiszorg

Jan is zo blij met de verzorging die hij nu dagelijks krijgt, dat het echtpaar de ‘meiden van thuiszorg’ zelfs uitnodigde voor hun huwelijksfeest afgelopen zondag. Maandag kwam burgemeester Karel Loohuis op bezoek. ‘Een fijne man. Hij is ruim een uur geweest. Er was natuurlijk koffie en gebak en we hebben samen veel gelachen over dingen die we vroeger hebben uitgehaald. Want als je jong bent, dan doe je van alles’, zegt Jan grinnikend.

Nog altijd gaan Jan en Bea graag op pad, ook al is Jan niet zo goed ter been. ‘We blijven wat in de buurt, maar gaan samen boodschappen doen of maken een ommetje in Drenthe. Dan kijken we naar de mooie oude huizen in de omgeving. Die heb je hier nog. Nee, wij gaan hier nooit meer weg.’