Hi Streetart Festival strikt straatkunstenaar Remko van Schaik

Hoogeveen - Straatkunstenaar Remko van Schaik begint vrijdag 3 mei met het 3D-kunstwerk op het plein bij Punt H aan de Hoofdstraat 17 in Hoogeveen. Van vrijdag tot zondagmiddag werkt hij op het plein en is te zien hoe zijn 3D-kunstwerk tot stand komt. Op zondagmiddag is het klaar en kan iedereen er mee op de foto.

Remko van Schaik is een onafhankelijke Nederlandse straatkunstenaar uit Utrecht die zich specialiseert in straatkunst met optische illusies van 3D. ‘Hij houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met tekenen en schilderen met uiteenlopende stijlen en vaardigheden. Afgestudeerd aan de School of Decoration raakte hij steeds meer geïnteresseerd in de kunst van het stripverhaal en andere populaire vormen van tekenen. Daarom ontwikkelde Remko zich tot een schilder die muurschilderingen en 3D-objecten maakte van polyester en beton’, aldus een woordvoerder van het Hi Streetart Festival.

Van passie naar verlangen

In de zomer van 2007 was Remko getuige van een groep straat-schilders die zijn passie veranderde in een verlangen naar meer openbare en open vormen van schilderkunst en creatief ontwerp. ‘Deze fascinatie werd cruciaal in zijn keuze voor 3D-Street Art. Vanaf 2008 werden de anamorfe schilderijen zijn belangrijkste aandachtspunt in zijn werk en leven. Sinds zijn keuze voor 3D-Street Art heeft Remko op internationale street art festivals gewerkt, voor gemeenten, overheden en verschillende bedrijven. Hij houdt van reizen en voelt zich heel gelukkig dat zijn werk hem over de hele wereld neemt, waar hij in staat is om te communiceren met mensen van over de hele wereld.’

Voor Remko combineert 3D-schilderen een grote uitdaging in termen van creativiteit en vaardigheden. Zijn werk staat bekend om zijn cartooneske en humoristische combinatie en gebruik van unieke figuren die hen in interactieve verhalen veranderen. Een van de andere duidelijke onderscheidende kenmerken van Remko is dat de foto het verhaal zelfstandig moet vertellen, zonder een ingewikkelde of overbodige verklaring in woorden. Tekeningen en schilderijen maken deel uit van de beeldtaal die Remko gebruikt om te portretteren wat hij ziet in de wereld om hem heen. Toch is elk 3D-Street Art-schilderij gemaakt door Remko altijd slechts voor 90 procent compleet omdat hij gelooft dat de resterende 10 procent afhankelijk is van en gemaakt wordt door het publiek. De interactie van het publiek met de foto is wat Remko motiveert. Kom dus kijken.