Hoogeveen wacht dramatische bezuinigingen

Hoogeveen - De gemeente is in zwaar financieel weer geraakt door de uitgaven in het sociale domein. De jaarrekening over 2018 geeft een verlies aan van 9 miljoen. Het eerste kwartaal van dit jaar laat geen ander beeld zien.

Door dit tekort verdampt de algemene reserve van de gemeente bijna compleet en komt ze in ieder geval ver onder wat minimaal nodig is.

Hoogeveen geeft veel uit in het sociale domein

Hierdoor zal er drastisch bezuinigd moeten gaan worden. Het tekort op het sociale domein bedroeg vorig jaar 7 miljoen euro. In totaal ging 57 procent van de Hoogeveense begroting op aan uitgaven in het sociale domein. Dit is relatief hoog. Het landelijk gemiddelde ligt net onder de 40 procent.

Om financiële situatie van Hoogeveen weer gezond te maken, moet er dramatisch bezuinigd worden. Daarbij stelt het college van burgemeester en wethouders dat de afspraak ‘budget=budget’ in het sociale domein keihard is en dat de randen van de wet moeten worden opgezocht.

Ook stelt het college investeringen, zoals die in de ijsbaan, het stadscentrum en De Tamboer moeten blijven.

De komende maanden wil de gemeente gebruiken om tot een sluitende begroting te komen. Deze moet rond de zomer gepresenteerd worden.