Ira Stam schrijft ‘Blijf niet te lang weg’

Hoogeveen - Bij christelijke boekwinkel De Fakkel werd afgelopen week een boekpresentie en workshop gegeven door Ira Stam. Zij was uitgenodigd om te vertellen over haar boek ‘Blijf niet te lang weg’, waarvan zij naast Riet van Dijk en Nicole Hartgers- Beekelaar de auteur is.

Belangstellenden kregen uitleg over dementie. Het 88 pagina tellende boek, dat met humor en respect geschreven is, gaat over liefdevolle (mantel)zorg bij dementie. De 54 jarige Ira Stam weet uit ervaring hoe het is om dag en nacht zorg te dragen voor haar dementerende moeder, totdat haar moeder verhuisd is naar de Westerkim in Hoogeveen.

Tijdens de workshop is uitgelegd dat er onder de bevolking helaas nog veel misverstanden over dementie bestaan. Zo is Alzheimer een van de vormen van dementie en is deze ziekte niet de laatste fase van het leven. Volgens Stam denken veel mensen bij dementie aan euthanasie, maar dat is volgens haar een oplossing die erg kort door de bocht is. ‘Er is altijd hoop’, voegt de auteur daaraan toe en ‘niet iedereen die dementie heeft, komt bij de laatste fase.’ Op de vraag wat de laatste fase is, legt Stam uit dat iemand dan totaal niets meer kan en de dood volgt. Over wat het langste bij dementeren mensen in tact blijft, is het gevoel. ‘Dat wordt sterker tijdens het voorschrijden van de ziekte. Daar moet de familie op inspelen. Daar wordt in de zorg ook op ingespeeld.’

Mensen met dementie moeten niet veel prikkels hebben. Belevingsgerichte zorg is volgens Ira Stam nodig, activiteiten waar gevoel naar voren komt zoals kleuren op een scherm projecteren. ‘Maar ze moeten ook weer niet te weinig prikkels hebben.’

Tweede deel

De schrijfster nam alle tijd om op een ontspannen manier uitleg te geven en vragen te beantwoorden over dit onderwerp.

Ze liet bovendien weten nog een tweede deel te gaan schrijven. Het boek van uitgeverij Scholten in Zwolle, dat laagdrempelig en praktisch geschreven is, is te koop via de plaatselijke boekhandel.