(Her)beleef uitvaart in virtual reality

Fluitenberg - Wanneer een familielid, vriend of kennis is overleden, is het belangrijk om goed afscheid te kunnen nemen. Een van de manieren om dit te doen is naar de uitvaart te gaan. Maar wat nu als u of iemand anders ziek of verhinderd is, of in het buitenland verblijft? In dat geval heeft yardenhuis Zevenberg in Fluitenberg dé oplossing: live streaming van de uitvaartceremonie, met een 360 graden-camera. Op deze manier is het toch mogelijk de uitvaart live mee te beleven zonder fysiek aanwezig te zijn.

‘Op verzoek maken wij in onze ceremonieruimte gebruik van een speciale virtual reality-camera. Deze vaste camera filmt 360 graden, dus helemaal rondom. Als kijker bepaalt u zelf waar u kijkt: naar links, rechts, naar voren of achteren. U doet dit eenvoudig door met de muis van uw computer te slepen of uw smartphone of tablet te bewegen. Hierdoor heeft u het gevoel toch bij de uitvaart aanwezig te zijn’, legt locatiemanager Raymond de Kock uit. Hij heeft goede ervaringen met de 360 graden camera: ‘Na de plechtigheid hoorden wij van de familie dat ook nabestaanden in het buitenland de uitvaart goed hebben kunnen volgen en dat gaf hun een goed gevoel. Fantastisch om dit voor de familie mogelijk te hebben gemaakt.’

Live meekijken of terugkijken

Naast dat live meegekeken kan worden met de uitvaart, kan men er ook voor kiezen om de uitvaart op een later tijdstip terug te kijken. Voor beide mogelijkheden is een goed werkende internetverbinding/Wifi nodig.

Over hoe het werkt legt De Kock uit: ‘Op het moment dat de uitvaart start, kunt u live vanaf uw eigen locatie meekijken. U ontvangt van ons per e-mail een link en wanneer u deze opent op uw computer, tablet of telefoon ziet u een youtube livestream. U kunt een livestream vergelijken met een live uitzending op tv. Zodra de uitzending voorbij is, stopt de livestream. U kunt er ook voor kiezen om de uitvaart achteraf op ieder gewenst moment rustig terug te kijken. U ontvangt per e-mail een link waarmee u de opname kunt downloaden.’

Voor nadere informatie kan contact worden opgenomen met yardenhuis Zevenberg aan de Fluitenbergseweg 30a, tel. 088-9273740 of mail naar yardenhuis.zevenberg@yarden.nl.