Noordscheschut wint derby tegen HZVV

Noordscheschut - In de thuiswedstrijd afgelopen zaterdag heeft Noordscheschut met 3-2 gewonnen van buurman HZVV. De gedoodverfde titelfavoriet in de eerste klasse E bleek niet opgewassen tegen de dadendrang van de gastheren.

Na een ruststand van 1-1, een offensief van de gasten, stapte de thuisploeg als winnaar van het veld. Hiermee wonnen de energie en de dadendrang het van het technisch begaafde voetbal.

Op een ijskoud sportpark De Meulewieke kon de derby van start. Noordscheschut, de laatste weken prima presterend en inmiddels doorgedrongen tot een stek bij de top-vijf. HZVV, de fiere koploper van de eerste klasse E en in afwachting in welke speelronde men kampioen gaat worden. Het in groten getale aanwezige publiek ging er deze middag eens goed voor zitten. Vanaf de openingsfase ontspon zich een boeiend schouwspel.

Het eerste wapenfeit was voor de gasten. Een vrije trap van Romano Djababoe verdween huizenhoog over het doel van Wiebe Zinger. Na twaalf minuten viel de eerste kans voor Noordscheschut te noteren. Een rebound, na een verre inworp van Mol, werd door Dennis Hooijer over geschoten. Een minuut later ontsnapte Melvin Mol door de vijandige linie na een misverstand bij HZVV. De inzet van Mol bleek een makkelijke prooi voor Streutker. Na ruim een kwartier spelen had Kelly Jao de grootste kans om de gasten op voorsprong te schieten. Vanaf de rechterkant ontsnapte de pijlsnelle flankspeler, maar drukte het speeltuig te hoog af. In de twintigste minuut was het raak voor Noordscheschut. Een vrije bal van HZVV belandde pardoes voor de voeten van aanvoerder Hooijer, die op zijn beurt sierlijk de 1-0 over Streutker lobde. Een minuut later leek HZVV weer op gelijke hoogte te komen, maar Zinger bracht enkele malen prima redding.

Op zoek naar een treffer

HZVV ging naarstig op jacht naar een treffer. Adequaat ingrijpen van Ton Kamping voorkwam dit. Na een klein half uur spelen sloeg dan toch het noodlot toe. Vanaf de linkerkant werd het leer voorgebracht en ongelukkig door Leon Vlietstra in het eigen doel geschoven (1-1). Na deze treffer kon het beide kanten op. Noordscheschut ontregelde het spel van HZVV, zette vroegtijdig druk en de gasten maakten bij vlagen een apathische indruk. Zomer besloot het vuurtje nog even extra aan te wakkeren, door na een correcte sliding van Nick Koster een stervende zwaan te imiteren. De vlam sloeg in de pan. De gemoederen liepen hoog op en toen de kruiddampen eenmaal waren opgetrokken kreeg alleen Koster een gele prent voorgeschoteld. Op slag van rust was Djababoe andermaal dicht bij een treffer, opnieuw kon Kamping tijdig redding brengen en werd een treffer voorkomen.

De tweede helft eenzelfde spelbeeld, al besloot HZVV de duimschroeven wel enigszins aan te draaien. Een inzet van Jao werd gepareerd door Zinger. Aan de andere kant zeilde een afstandsschot van Lauren Lanning rakelings over de deklat. In de 55e minuut was HZVV dichtbij een treffer. Djababoe ontsnapte over de rechterflank, maar na een katachtige reflex van Zinger werd diens inzet tot corner verwerkt. De gasten voerden de druk op, dit resulteerde in enkele hachelijke momenten voor het doel van Zinger. Maar met het nodige kunst- en vliegwerk werd er niet gescoord. Aan de andere zijde was een vrije bal van Mol een makkelijke prooi voor Streutker. Ook Zinger stond zijn mannetje op een poging van afstand van Fabian Stevens. Nadat Stevens opnieuw op de keeperskunsten van Zinger stuitte, was het aan de andere zijde toch weer raak. Koster soleerde behendig het zestienmetergebied in en werd onreglementair gevloerd. Een terechte strafschop werd toegekend. Mol ontfermde zich over deze buitenkans en drukte koelbloedig de 2-1 tegen de touwen.

Op dat moment was de wedstrijd behoorlijk tegen de verhouding in, maar niemand maalde daarom. Noordscheschut stond, vanuit een prima organisatie, gedegen zijn mannetje. Hoe langer de wedstrijd vorderde, hoe moedelozer de gasten werden. Echte grote kansen werden er niet meer gecreëerd. Sterker nog, in de 92e minuut omspeelde Koster de defensie van HZVV en rondde beheerst af in de verre hoek. Na deze bevrijdende 3-1 heerste er een euforische stemming. De thuisclub had het geflikt: met een gezonde dosis vechtlust en strijd werd de koploper verslagen. Dat Stevens in de 95e minuut de 3-2 nog aantekende was des keizers baard. Noordscheschut stapte als winnaar van de grasmat, lijkt zich veilig te hebben gespeeld en doet als klap op de vuurpijl ook nog mee in de strijd om de derde periode. Volgende week wacht Noordscheschut de uitwedstrijd tegen Drachtster Boys. Als het elftal van Marc van Meel en Gerjan Brakel deze lijn weet door te zetten, kan het nog een verrassend slot van de competitie gaan worden.

Man van de wedstrijd:

Wiebe Zinger