Ben Zuidersma ontvangt Bezige Bijtje

Hoogeveen - Een grote verrassing pal voorafgaand aan de Giga G Run voor Ben Zuidersma. De 70-jarige Hoogevener ontving het Bezige Bijtje van de gemeente Hoogeveen.

De onderscheiding bestaat uit een oorkonde en een speld. De onderscheiding is bedoeld voor mensen die zich op diverse wijze verdienstelijk maken of hebben gemaakt voor de Hoogeveense gemeenschap.

Met hart en ziel

Hoogeveen is een van de weinige gemeenten in Nederland met een bijenkorf in het wapen. Het gemeentebestuur is daar trots op. Bijen hebben een belangrijke rol gespeeld in onze geschiedenis. De bij is ook een symbool van ijver, nut, organisatietalent en sociale vaardigheid. Daarom past de bij helemaal bij de mensen van Hoogeveen. ‘Dit geldt bij uitstek voor Ben Zuidersma, hij zet zich met hart en ziel in voor het hardlopen en de Hoogeveense Cascaderun in het bijzonder. Wij zijn als gemeentebestuur trots op Ben Zuidersma als Hoogeveense Bezige Bij’, sprake burgemeester Karel Loohuis.

Zuidersma begon met hardlopen nadat hij zich had ingeschreven voor de 10 kilometer in Noordscheschut waarbij hij werd overgehaald om de halve marathon te lopen. Vanaf dat moment is hij wedstrijden gaan lopen. Hij had aanleg en was van 1991-2009 hardlooptrainer bij HAC’63.

De Hoogevener heeft een grote rol gespeeld in het succes van de Hoogeveense Cascaderun en heeft daarmee veel Hoogeveners in beweging gekregen. Loohuis: ‘Vanaf het begin was hij betrokken en heeft zich met hart en ziel heeft ingezet voor de organisatie en de ontwikkeling.’

Positieve grondhouding

Al bij de eerste editie van de Cascaderun in april 2007 zette Zuidersma zich als vrijwilliger in. Hij verzorgde de warming-up voor de deelnemers en zette zich in bij de opvang van de lopers in het finishgebied. Hij viel op door zijn positieve grondhouding en enthousiasme en is zodoende in het najaar van 2008 benaderd om toe te treden tot de kernorganisatie en mee te helpen aan en verantwoordelijkheid te dragen voor de organisatie van de derde editie in april 2009. Hij werd lid en mede-aanvoerder van de stuurgroep PLV (’Parcours, Logistiek, Vrijwilligers’), waarbij hij zich voornamelijk heeft beziggehouden met: leiding geven aan de stuurgroep, werven van en informatievoorziening aan vrijwilligers, jaarlijkse aanpassingen aan het parcours, contacten met externe organisaties (onder meer het Rode Kruis, Stichting Verkeersregelaars, dranghekkenleveranciers, gemeente, et cetera) en logistieke werkzaamheden (onder meer beheer van het magazijn, inkoop/huur van materialen en vervoermiddelen en ervoor zorgen dat de juiste dingen, op de juiste tijd, op de juiste plaats en in de juiste hoeveelheden worden gebracht).

Bij elke testloop van de Cascaderun was Zuidersma aanwezig en leidde hij een clubje op de 10 mijl. Op de dag zelf is hij de wedstrijdman en zorgt hij dat de atleten hun records kunnen lopen. Hij haalt de ‘laatste loper’ op en helpt hen mee de laatste honderden meters over de finish te komen.

Inspirerende hardloper

Loohuis sprak lovend: ‘Ben Zuidersma is een inspirerende hardloper met een prachtige staat van dienst. Hij deelt zijn kennis en kunde en is coach en trainer van verschillende hardlopers.’ Ook heeft hij een eigen hardloopgroep onder de naam Ren met Ben. De sport promoot hij via Facebook en via bijvoorbeeld een actie voor Spieren voor Spieren, waarvoor hij een soort Hoogeveense dorpentocht van 50 kilometer heeft gerend. Zuidersma is ook een van de oprichters geweest van de Gerrit Voortman-loop op de Lemelerberg. Hij heeft bekende atleten getraind en nog traint hij marathonlopers op weg naar hun eerste marathon, dan wel om de conditie te behouden.

‘Ben Zuidersma heeft een grote rol gespeeld (en speelt) bij de ontwikkeling van Hoogeveen tot hardloop-city van het Noorden. Vele Hoogeveners kennen hem als hardloper en zijn door hem met hardlopen begonnen. Een grote impuls voor een gezonder en fitter Hoogeveen’, aldus Loohuis.

Zuidersma stopt in 2019 als vrijwilliger van de Cascaderun.