Nederlanders bieden Kenianen flink tegenstand

Hoogeveen – En weer waren het de Kenianen die er met de prijzen vandoor gingen tijdens de Cascaderun. Zowel bij de dames als de heren wisten lopers uit het Afrikaanse land de 5 en 10 mijl te winnen. Dat was niks bijzonders. Wel nieuw was dat de loopwonders die jaar flinke tegenstand kregen van lokale en regionale lopers.

De Kenianen staan er om bekend dat ze super snel van start gaan. Jacelyn Gruppen uit Stuifzand waarschuwde hiervoor toen de spreekstalmeester haar tijdens de warming-up vroeg of ze de Keniaanse atletes ging proberen bij te houden. ‘Ik denk dat ik voor mijn eigen tempo ga. De Kenianen starten altijd snel en ik wil me niet aan het begin in de wedstrijd helemaal kapot lopen.’ Gruppen had zondag eigenlijk de marathon van Enschede op het programma staan, maar een ‘domme’ val tijdens een trainingsstage gooide roet in het eten. De 42 kilometer van een marathon waren nu te lang. De 8 kilometer van de Cascaderun zouden goed te doen zijn, bewees Gruppen het daarop volgende half uur.

De Cascaderun is een populaire loop bij Nederlandse topatleten. Vele toppers van de cross-, weg- of baanatletiek lieten zich in Hoogeveen zien. Zo ook Tom Hendrikse uit Assen. Hij eindigde dit jaar nog vijfde op het NK cross. ‘De Cascaderun is toch heel iets anders’, antwoordde hij toe hem vooraf gevraagd werd of hij dit succes ook tijdens deze run kon herhalen.

De eerste loper die de Hoofdstraat opliep was de Keniaan Joseph Kennecki op de 10 mijl. Hij werd op de voet gevolgd door Domonic Mutili, die de 5 mijl won. ‘Ik kwam al vroeg op kop te liggen en daarna is de winst niet meer in gevaar geweest. Het was mijn eerste keer in Hoogeveen. Het is een erg mooie loop.’ Normaal is het na de Kenianen een hele tijd wachten op de eerste Nederlanders. Dat was deze keer niet het geval. Als eerste kwam Hendrikse als derde over de streep op de 5 mijl. Meteen na de finish ging hij bij de hekken op de grond zitten. EHBO’ers kwamen al aangesneld, maar hij kon al snel zijn verhaal doen. ‘Ik het begin waren die Kenianen echt niet te volgen, maar op een gegeven moment begonnen ze langzamer te lopen. Ik kon er een bijhalen. Het duurde nog even voordat ik hem van me af kon schudden, maar het lukte me uiteindelijk toch wel. Ik ben blij met mijn derde plek.’

Ondertussen was Gruppen ook als derde op de 5 mijl over de finish gekomen. Op haar afstand was Agnes Keino de snelste. Op de 10 mijl was Janet Ruguru de beste. Gruppen was blij met haar prestatie. ‘Het is een thuiswedstrijd. Ik werd veel aangemoedigd. Dan wil je echt wel op het podium eindigen. Op het laatst kreeg ik de Keniaansen nog in het vizier. Dat geeft een enorme kick. Ik slaagde er net niet in de Kenianen in te halen, maar ik ben erg tevreden. Ik ben maar vijf seconden langzamer dan vorig jaar en toen stond er niet zoveel wind en had ik geen last van die blessure. Wanneer ik op tempo loop valt het nog wel mee met die blessure, maar wanneer ik vanavond op de bank zit heb ik er weer last van. Misschien is het ook wel goed geweest dat ik die blessure heb, want nu heb ik tenminste de Cascaderun kunnen lopen. En de Cascaderun wil je niet missen.’