1450 bikkels rennen voor goed doel tijdens Unicefloop (veel foto's!)

Hoogeveen - Verdeeld over 10 ronden namen zo’n 1450 leerlingen van basisscholen in de gemeente Hoogeveen deel aan de Unicef Kinderloop. Het startschot voor dit eerste onderdeel van de jaarlijkse Hoogeveense Cascaderun klonk om 09.50 uur.

Het parcours dat de kinderen moesten afleggen was wederom bij het gemeentehuis. Langs de route stonden vele familieleden en bekenden om hen aan te moedigen. Het doel voor de Unicefloop is dit jaar: Kinderen op de vlucht.

Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties, bestaat als sinds 1946 en biedt wereldwijd noodhulp aan kinderen. Voor hun deelname aan de Unicef Kinderloop hebben de leerlingen van de basisscholen zoveel mogelijk geld opgehaald. De opbrengst zal volgende maand bekend worden gemaakt en komt ten goede aan kinderen die door oorlog en armoede op de vlucht zijn. Het geld zal gebruikt worden voor onder andere goede voeding, schoon water, gezondheidszorg en onderwijs.  Na afloop van de Unicef Kinderloop ontvingen alle jonge deelnemers een ijsje, een frisbee en een Unicef-speldje of –schoentje.

Spannend

Ruim 30 vrijwilligers van Unicef zorgen dat alles in goede bannen loopt. Presentatoren Geert en René praten de Unicef Kinderloop om humoristische wijze aan elkaar en moedigen de kinderen zoveel mogelijk aan.  Eén van de eerste deelnemers is de 5-jarige Mick Bouwhuis van De Krullevaar. Samen met moeder Mirella staan ze rustig te wachten totdat Mick aan de beurt is. 'Mick doet voor de eerste keer mee. Het gaat vast goed komen, want hij zit op voetballen en daar wordt ook flink gerend.' Nora Knapper is 4 jaar en leerling van de Apolloschool. Met een zweetbandje om haar hoofd staat ze geduldig te wachten aan de hand van papa Remco. 'Die blijf ik vasthouden als ik ga rennen.' Mayleigh de Bruine (‘bijna 6 jaar’) heeft vorig jaar eerst gekeken hoe de kinderloop eraan toe gaat, omdat ze het best spannend vond. “Dit jaar wil ze meedoen”, geven haar ouders aan. Ze staan al klaar met bloemen zodra Mayleigh de finishlijn zal overkomen. 

Voor de kinderen van de groepen 1 en 2 is het toegestaan als één van de ouders wil meelopen. Eén van hen is papa Ludo met aan zijn hand zoon Dylan van 5 jaar. Hij zit in groep 2 van de Juliana van Stolbergschool. “Papa heeft alle vijf rondjes met mij meegerend.'

Zodra de laatste minuut van een ronde ingaat, staan de deelnemers van de volgende al klaar. Nadat er luidkeels wordt afgeteld, worden de deelnemers keurig van het parcours afgevoerd, zodat de deelnemers voor de volgende ronde rustig naar de start worden begeleid. 

Vriendinnetjes Maynoah (7) en Maud (6) van Het Palet hebben elkaar niet losgelaten. 'We renden hand in hand en we hebben niet geteld hoeveel rondjes we hebben gehad. In ieder geval héél veel!'

Langs de lijn staan vooral trotse ouders en grootouders te wachten. Anton Wassink is daar één van en heeft zijn telefoon in de aanslag. 'Ik wil mijn kleindochter Jayden filmen. Ze zit op de Weidebloem. Haar moeder rent met haar mee.'

Zwaaien!

Halverwege het spektakel verschijnt burgemeester Loohuis op het bordes van het gemeentehuis. 'Zwaaien kinderen! Zwaaien!', klinkt er vanuit de speakers.

Elina en Chanel van De Sprong en Fatima van De Krullevaar zijn alledrie 12 jaar en doen al voor de achtste keer mee. 'We hebben veel rondjes gelopen en daarmee geld ingezameld omdat dat nodig is voor kinderen in arme landen die moeten vluchten.' Het rennen ging ze wederom makkelijk af. Volgend jaar doen ze weer mee. 'Jazeker, dan gaan we voor de 5 mijl!'