Energie van Paul de Leeuw kent nog geen grenzen

Hoogeveen - Paul de Leeuw is vooral bekend als tv-presentator van De Kwis en eerder van succesvolle programma’s als De schreeuw van de leeuw en Laat de leeuw. Het is even omschakelen om hem als cabaretier in het theater te zien, maar dat duurt niet lang.

In zijn nieuwste soloprogramma Vette Pech beschrijft hij met een tomeloze energie vele soorten van pech. De term vette wordt geaccentueerd door een levensgrote frituurmand, die aan het plafond hangt. Een fantastische vondst! In het eerste kwartier vertelt hij in een razend tempo over zijn geadopteerde kinderen, een bezoek aan een Amerikaans attractiepark en dansles. Dat had wel wat minder gekund, want sommige grappen komen op deze manier niet helemaal uit de verf. De uitvoering van zijn geliefde dans de chachacha is zeer amusant.

Hij heeft het vaak over homoseksualiteit, maar goed, dat weet je als je naar Paul de Leeuw gaat. Hij heeft echter wat te vertellen en hij maakt zich terecht kwaad over de rechten die homo’s in sommige landen worden afgenomen. ‘Het wordt steeds erger, maar we doen niets’. Homo’s zijn volgens hem echter nog wel te veel ‘slappe nichten’, die veel meer voor zichzelf op moeten komen. Aan de andere kant is hij blij dat nu het homohuwelijk en adoptie door homo’s steeds meer geaccepteerd wordt in Nederland.

Hij biedt zichzelf aan voor de rol als Jezus in The Passion en geeft alvast een vermakelijk voorproefje met verbasterde liedteksten. Zijn sterke punt is het vertolken van gevoelige liedjes. Hij brengt gelukkig enkele nieuwe nummers ten gehore. Een lied over iemand die te veel drinkt is sterk, maar ook de uitvoering van het nummer ‘Mijn zoon’ van Bertold Brecht, is prachtig. Zijn grootste kwaliteit is toch improvisatie en het adrem reageren op onverwachte antwoorden van anderen. Een gesprek met twee bezoekers op de eerste rij is hem op het lijf geschreven. Hij komt op zijn bekende komische manier veel van ze te weten. Even later komt die informatie onverwacht terug in een ter plekke geïmproviseerd lied. De betrokken bezoekers weten niet wat ze horen. Dat is zijn grote kracht. Die kwaliteit had hij nog iets meer kunnen benutten.

De pauze van tien minuten, die eigenlijk geen pauze is, is verrassend. Hij neemt even slim rust, zittend op de frituurmand, waarna hij in tien minuten van de hak op de tak springt en allerlei onderwerpen de revue laat passeren. Een slimme vondst, waarbij hij de bezoekers even in verwarring laat of ze nu wel of niet kunnen plassen. Hij ontroert ook als hij in jolige sketches zijn ervaringen met de onlangs overleden regisseur Guus Verstraete toont. Hij laat ook zijn succesvolle typetje Annie de Rooij terugkomen. Dat is een schot in de roos. Als Annie zingt hij ‘Telkens weer’ van Willeke Alberti op een grandioze manier. Hij heeft al veel typetjes op zijn naam staan, maar deze verveelt nooit. Zijn nieuwste voorstelling Vette Pech is een mooie mix van vermakelijke scènes, fraaie liedjes en ongeëvenaarde improvisaties.

Locatie: De Tamboer

Aantal bezoekers: 420

Waardering: ****

Reinier de Boer