Maandaggevoel: Nicole Donkervoort
Door Nicole Donkervoort

Goed geoliede machine

Groot respect voor alle deelnemers aan de Marathon van Rotterdam gisteren. Het was voor velen een dag van bloed, zweet en tranen, waarbij het warme weer niet meewerkte. Een van de doorzetters was mijn hardlooptrainster Heidy Snijders, die ik dankzij een speciale app van minuut tot minuut kon volgen.

Zij heeft het geflikt ruim onder de 4 uur! Ik maak bij deze een diepe buiging voor haar, maar tegelijkertijd voor al die andere sportievelingen die de strijd alleen al durfden aan te gaan.

Volgende week zondag barst ook Hoogeveen zo ongeveer uit z’n voegen van sportiviteit. Dan is het immers tijd voor het hardloopfeest dat de Cascaderun heet. Want een feest wordt het, dat staat als een paal boven water. Een feestje was het zelfs afgelopen zaterdag al, bij de uitgifte van de startnummers in de Burgerzaal van het raadhuis. Wat een gemoedelijke sfeer. Maar belangrijker nog: het liep perfect gestroomlijnd. In dertien jaar is de organisatie van de Cascaderun een goed geoliede machine geworden. Op de vraag aan bestuurslid Marcel Lip of hij toch iets van spanning voelt voor komende zondag, keek hij lichtelijk verbaasd. ‘Spanning? Nee, waarom?’ Na twaalf edities kent hij, en al die anderen die er nauw bij betrokken zijn, het draaiboek zo ongeveer uit het hoofd.

Cascaderunspecial

De afgelopen weken is onder meer ook hard gewerkt aan de Cascaderunspecial die als bijlage van de Hoogeveensche Courant deze week in de brievenbus belandt. Een special vol bijzondere verhalen, zo kan ik alvast verklappen. Over ‘oude rot in het vak’ Ben Zuidersma, die na al die jaren dit keer zijn laatste Cascaderun als medeorganisator beleeft. Volgend jaar is hij er bewust niet bij, maar een jaar later kan hij maar zo zelf aan de start staan. Over Gert-Jan Mannak, wiens lijf het danig liet afweten. Maar de Hoogevener liet zich niet kisten en is er zondag ‘gewoon’ weer bij. En over heel veel meer toppers voor én achter de schermen.

Wie zaterdag zijn startbewijs niet heeft opgehaald, kan dat zondag voorafgaand aan de wedstrijd nog doen. Voor deelnemers aan de Unicefloop is die mogelijkheid er woensdag nog. En mijn eigen startbewijs? Ja, ook die is binnen. Om eerlijk te zijn denk ik liever nog maar niet aan zondag. De reden: veel te weinig getraind. Ik hou mezelf voor de gek door een lichte zweepslag, of misschien was het niet meer dan een verrekte spier, enkele weken geleden opgelopen, als boosdoener aan te wijzen. Een waardeloos excuus natuurlijk want ik had weken eerder al moeten beginnen met trainen. Maar er is ook goed nieuws, durf ik wel te zeggen: die 8 kilometer ga ik hoe dan ook halen. Dan maar wat minder snel.

Vanaf deze plek wil ik iedereen die op wat voor een manier ook betrokken is bij de Cascaderun alvast heel veel plezier en succes toewensen. Geniet ervan!