Spiksplinternieuwe treinen rijden tussen Zwolle en Groningen

Regio - Je ruikt het. Zodra je op het knopje van de deuren drukt en binnenstapt, ruik je de geur van de gloednieuwe trein. Sinds deze week rijdt de NS met nieuwe sprinters op het traject Zwolle - Groningen. Binnenkort komen de nieuwe sprinters ook in actie tussen Zwolle en Leeuwarden.

De NS beschikt inmiddels over 118 treinen van het type SNG CAF Civity. De Sprinter Nieuwe Generatie is een elektrisch aangedreven type treinstel van de Nederlandse Spoorwegen. De treinen worden ontworpen en gebouwd door de Spaanse treinbouwer Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, die de treinen baseert op het Civity-platform.

De SNG wordt gekenmerkt door een ruim interieur, met veel licht en ruimte. Door de lage vloer is de trein gemakkelijker toegankelijk voor mindervaliden. Aan de onderzijde van de stoelen zit een stopcontact. 

De sprinters zijn al wel door de fabrikant afgeleverd, maar nog niet allemaal in dienst. Bekijk hier welke treinen nog niet in dienst zijn. Eind 2018 maakte NS bekend een vervolgorder bij CAF te hebben geplaatst voor 88 treinstellen Sprinter Nieuwe Generatie (50 drie- en 38 vierwagenstellen), met een totale waarde van 400 miljoen euro. Met deze bestelling komt de totale NS-investering in nieuwe en gemoderniseerde treinen op zo’n 3,5 miljard.

 In 2020 rijden alle 118 Sprinters uit de eerste bestelling door Nederland, de aanvullende bestelling komt vanaf dat moment ook op het spoor. Begin 2023 rijden alle nieuwe 206 sprinters op het spoor.

Op de website actuele treinposities is live te volgen waar treinen zich bevinden. Bij de treinen word de snelheid aangegeven en ook de vertraging en de drukte in de trein is te zien. 

Vrijdagavond 15 maart 2019 werd een testrit gemaakt met de nieuwe SNG Sprinter van NS. Bij vertrek uit Assen werd de trein uitgezwaaid door o.a. de Commesaris van de Koning en Gedeputeerden. bekijk hier de beelden: