Mannen ondersteunen vrouwenkoor Cantabile

Hoogeveen - Vrouwenkoor Cantabile geeft zaterdag 6 april om 20.00 uur een Lijdensconcert in de Opgang in Hoogeveen. Het concert start met het Stabat Mater van G.B. Pergolesi, waarbij de twee vrouwenstemmen worden uitgevoerd door sopraan Judith Sportel, alt-mezzo José Scholte en Vrouwenkoor Cantabile.

Na de pauze klinkt het Requiem van G. Fauré. Voor dit stuk heeft het vrouwenkoor mannen gezocht en gevonden. Cantabile belooft: ‘Het publiek wordt verrast door de mooie samenklank tussen de mannen en de vrouwen. Ook de solisten zingen hier solo’s.’

Kaarten voor het concert zijn te koop bij Slagerij Drent aan Het Haagje 36, bij Hermanda Streutker via 06-18065678 of op de avond zelf.

Stabar Mater is meesterwerk Pergolesi

Een Stabat Mater gaat over Maria die treurt om haar stervende zoon, de gekruisigde Christus. De schrijnende pijn van de moeder wordt direct aan het begin van dit bitterzoete meesterwerk van Pergolesi voelbaar door de schurende, kleine toonafstanden in het duet tussen sopraan en alt.

Na de pauze verschijnen ook de mannen ten tonele voor het Requiem. Een Requiem is een dodenmis. Daarom zou je misschien een somber en zwaar stuk verwachten, maar Fauré maakt van zijn Requiem een opmerkelijk licht stuk, waarin hij zijn persoonlijke denkbeelden over de dood in klanken vangt. Hij ziet de dood niet als pijnlijke gebeurtenis, maar als bevrijdend en verlossend. Van de solo delen is vooral het verstilde Pie Jesu voor sopraan bekend en geliefd.

Vrouwenkoor Cantabile staat al ruim twintig jaar onder de leiding van Gerrit Jan Rutgers en is bekend om haar zangkwaliteit en mooie koorklank. Organist Euwe de Jong en het Strijkkwartet Amarens uit Zwolle zorgen tijdens het concert in de Opgang voor de muzikale begeleiding.