Maandaggevoel: Leonora de vries
Door Leonora de Vries

Voorkeur voor links, des duivels of zege?

Ik ben een linkse rakker. In dit geval bedoel ik niet mijn politieke voorkeur. Al zou je met het rechtse geraaskal van Thierry Baudet, zijn vernederende visie op vrouwen en zijn over het paard getilde woordkeuzes als oikofobie en de uil van Minerva spontaan links worden.

Nee ik bedoel dat ik linkshandig ben. Zo af en toe word ik er mee geconfronteerd dat dit blijkbaar toch nog altijd een rariteit is.

Ongeveer 10 procent van de bevolking is linkshandig. Linkshandigen schrijven niet alleen liever met de andere hand, maar verschillen blijkbaar op meer gebieden van de rest.

In mijn ouderlijk huis is links schrijven gewoon. Zowel mijn vader als moeder is oorspronkelijk een linkspootje zoals we dat thuis noemden en mijn oudere zus is ook links.

Nonnen

Alleen mijn vader schrijft momenteel met rechts. Links schrijven was in zijn jeugd een zonde die moest worden afgeleerd. Het werd geassocieerd met boosaardigheid, hekserij en de duivel. Linkshandigheid moest dus uitgebannen worden en dat gebeurde niet zachtzinnig. De nonnen op school (in Brabant werden destijds de scholen gerund door nonnen) hadden daarvoor een rietje. Wie probeerde links te schrijven kreeg daarmee een ferme tik op de hand. Ze waren niet geliefd bij mijn vader, dat begrijp je wel. Hij zwichtte.

Mijn moeder daarentegen was wat koppiger. De pen bleef links. Mijn moeder is dan ook een échte linkspoot. Alles doet ze op links. Zelfs toen zij door kanker het bovenste deel van haar linkerwijsvinger moest ‘inleveren’ leerde ze opnieuw links schrijven. Ik zie haar nog oefenen. Geconcentreerde blik op het papier, tipje van haar tong uit de mond en als het erom spande, ging dat puntje ook nog eens snel over haar lippen heen en weer.

Aantekeningen

Ondanks computers en dergelijke heb ik nog altijd de voorkeur om bij een interview per hand aantekeningen te maken.

Laatst viel het nog iemand op. ‘Jij bent linkshandig.’ Hij zei het met ontzag. Ineens is linksschrijven niet meer des duivels, maar wordt het geassocieerd met creativiteit en flexibel kunnen denken. Want linkshandigen schijnen wat andere verbindingen te maken in hun hersenen en wat sneller tussen bepaalde hersengebieden te kunnen switchen. Wat kan er veel veranderen in 50 jaar tijd.