De Opsteker in de problemen

Nieuwlande - Het gaat niet goed met multifunctioneel centrum De Opsteker. Het bestuur heeft zich bij de gemeente Hoogeveen gemeld omdat zij de exploitatie van het centrum niet rond krijgt. De stichting geeft aan dat het beheer van het gehele mfc een te grote verantwoordelijkheid is voor vrijwilligers.

Ook de scholen De Hoeksteen en De Driesprong, die in het pand gevestigd zijn, maken zich zorgen, omdat het onderhoudsfonds een flinke financiële achterstand heeft opgelopen.

Sinds 2014 heeft stichting MFC Nieuwlande De Opsteker in beheer. Nu er problemen dreigen, wil de gemeente de helpende hand bieden. Uitgangspunt is dat zij geen eenmalige financiële injectie aan het MFC doet. ‘Wel kunnen we onderzoeken of we het beheer eenvoudiger kunnen maken voor de stichting’, aldus de gemeente.

Nieuwe constructie

Er wordt een nieuwe constructie in het leven geroepen, waarbij de gemeente verantwoordelijkheid terugneemt en een oplossing zoekt voor het financiële tekort, waardoor de stichting ruimte krijgt om zich te kunnen focussen op de dorpshuisfunctie. Hiervoor is een plan van aanpak gemaakt dat het college heeft vastgesteld. Daarnaast wordt samen met het stichtingsbestuur en het bestuur van de scholen naar een oplossing gezocht voor de financiële achterstand in de meerjaren onderhoudsreserve.

In het multifunctioneel centrum bevinden zich een dorpshuis, peuterspeelzaal, sportzaal, spreekkamers, zalen behorende bij het bar/horecagedeelte, soosruimte, pinautomaat Rabobank en twee scholen van Stichting Bijeen en Vereniging EN3 (De Driesprong en de Hoeksteen).