Hoe beveilig je je woning tegen inbrekers?

Foto: Pexels

Foto: Pexels

De lente is in aantocht en dat betekent dat we er meer op uit trekken en minder thuis zijn. Helaas zijn inbrekers dan ook weer meer actief! Wat kun je doen om je woning zo goed mogelijk te weren tegen inbrekers? In dit artikel staan een aantal tips.

Sluit je huis goed af

Check wanneer je je huis verlaat of alle ramen en deuren goed dicht zijn. Dit lijkt voor de hand liggend, maar veel mensen vergeten dit. Vooral wanneer ze een bepaald raam met mooi weer continu open hebben staan. Let er ook op dat je de deur niet alleen achter je dichttrekt, maar dat je hem ook daadwerkelijk met de sleutel op slot te doet. Zo kunnen inbrekers niet je deur ‘open hengelen’ via de brievenbus. Heb je ramen die standaard gesloten zijn? Je zou dan kunnen overwegen om voor die ramen speciale raambomen die zijn uitgerust met een sleutelslot aan te schaffen. Zo maak je het de inbrekers bijna onmogelijk om via deze ramen je woning binnen te komen.

Geen deurmat- of plantenbakpraktijken

Heb jij je reservesleutel altijd onder de deurmat of onder die onopvallende losse tegel liggen? Dit is geen goed plan: de meeste inbrekers weten je reservesleutel echt wel te vinden. Inbrekers hebben steeds meer manieren om je huis binnen te komen. Natuurlijk is het fijn voor vergeetachtige mensen om hun reservesleutel ergens kwijt te kunnen. Toch is het beter om de reservesleutel bijvoorbeeld bij een familielid neer te leggen of, desnoods, bij een buurman of buurvrouw waar je goed mee overweg kunt. Wanneer je een inboedelverzekering hebt kan het zijn dat er bij diefstal pas wordt uitgekeerd indien er sporen van inbraak zijn. Sla die ‘onopvallende’ plantenbak dus maar over als je je reservesleutel wil verstoppen!

Elektronische beveiliging

Als je vaak lang(er) van huis bent kan het prettig zijn om je huis elektronisch te beveiligen met bijvoorbeeld camera- of alarmbeveiliging. Het aanschaffen ervan is misschien wel een investering, maar het kan je wel een veilig gevoel geven wanneer je van huis bent. Er zijn tegenwoordig veel manieren om je woning door middel van camera’s te beveiligen. Zo zijn er camera’s die werken met een bewegingssensor. De camera is dan verbonden aan een app en je krijgt in het geval van verdachte bewegingen een melding. Daarnaast heb je ook alarmsystemen die werken op het open- of dichtgaan van deuren en ramen. Naast dat het je een veilig gevoel geeft, schrikt het de inbrekers natuurlijk ook af wanneer ze een geavanceerd alarmsysteem zien hangen.

Check de tuin

In het geval je in het bezit bent van een tuin is het verstandig om hier ook aandacht aan te besteden; voordat inbrekers je huis betreden zullen ze eerst door je tuin moeten. Onderzoek daarom goed of je tuin ook tegen diefstal bestand is. Niet iedereen is gezegend met een twee meter hoge schutting. Kijk daarom, wanneer je tuin slechts is omheind door bosjes, of er geen afvalcontainers of tuinmeubelen zijn die de inbrekers kunnen helpen om makkelijk je huis te betreden. kijk ook eens naar je tuinverlichting; wanneer je tuinverlichting hebt die werkt op een bewegingssensor, kan dit inbrekers afschrikken als het donker is.