Apache-gevechtshelikopter landt op vliegveld Hoogeveen

Bakje koffie halen met je Apache

Een bijzondere verschijning donderdagmorgen op Vliegveld Hoogeveen. Een Apache-helikopter landde tijdens een navigatievlucht over Nederland.

Vanaf de thuisbasis Gilze-Rijen had de tweekoppige bemanning van een Apache-gevechtshelikopter een navigatievlucht over Nederland uitgezet, waarin onder andere een tussenstop op Vliegveld Hoogeveen was gepland.

Kopje koffie

Na een kop koffie te hebben gedronken in het vliegveldrestaurant, vertrok de imposante heli om 11.00 uur. De bemanning vervolgde de oefenvlucht met manoeuvres in het Drents Laagvlieggebied, een lunchpauze op de Vliegbasis Leeuwarden, een stop op Vliegveld De Kooy bij Den Helder, waarna er via Zeeland werd teruggevlogen naar de thuisbasis Gilze-Rijen in West-Brabant om daar aan het eind van de middag te arriveren.

Van de hitte hadden de ervaren helivliegers niet veel last. „We zijn wel het een en ander gewend sinds onze missie in Mali. Daar was het 50 graden. We hebben wel een airconditioning aan boord, maar die is in eerste instantie bedoeld om de gevoelige apparatuur te koelen. Wat er overblijft is dan voor ons…”

Misschien meer oefeningen

Dit soort oefenvluchten met de Apaches doet tot op heden slechts zo nu en dan het Hoogeveense vliegveld aan, maar wellicht dat er in de toekomst meer geoefend gaat worden in het Drentse laagvlieggebied, waardoor Hoogeveen op het vliegveld deze gevechtsheli (uitgerust met diverse raketten en een 30 mm kanon), vaker kan verwachten.

Nieuws

menu